Al sinds ik het kan, schrijf ik graag. Hoewel ik, net als heel veel anderen, hoop ooit nog eens een roman te schrijven, beperkt mijn geschrijf zich momenteel tot:

  • Theaterteksten
  • Projectplannen
  • Poëzie op maat

Daarnaast kijk ik weleens een verdwaalde sollicitatiebrief na en corrigeerde/redigeerde ik een aantal manuscripten.

Theaterteksten

Deze schrijf, vertaal en bewerk ik.

De teksten die ik schrijf zijn meestal voor eigen gebruik; monologen, eenakters en avondvullende voorstellingen, maar ook teksten voor performances.

Monologen zijn alle teksten die ik zelf voordraag. Sommige daarvan zijn poëtisch van karakter, andere wat directer. Ze verschillen ook erg in toon, stijl en lengte. Ik ben nog volop aan het experimenteren met deze vorm.

Wanneer ik met een groep spelers werk, schrijven we ook weleens samen. Dat houdt in dat ik de scène die zij improviseren, uitwerk en dat we hem bijschaven in spel. Op die manier heb ik een aantal stukken geschreven.

Bewerken en vertalen hoort er ook bij. Rollen splitsen en samenvoegen of soms zelf bijschrijven, maar ook stukken inkorten, toespitsen op een bepaald thema of twee stukken/verhalen samenvoegen tot één nieuw stuk. Vertalen doe ik overigens alleen vanuit het Engels naar het Nederlands.

 

Foto: © JPvanR Photography and More

Foto: © JPvanR Photography and More

 

Projectplannen

Wanneer je dingen organiseert, dan is het handig als je ze overzichtelijk op papier kunt zetten, zodat iedereen weet wat er gaat gebeuren en in welke volgorde. Je maakt opdrachtgevers en/of geldschieters duidelijk wat je gaat doen en licht samenwerkingspartners en/of vrijwilligers in over wat er van ze verwacht wordt. Een goed draaiboek erbij en voilá. Ik heb de afgelopen jaren heel wat projectplannen (en aanverwante documentatie) opgesteld, aangepast en verbeterd. Daarnaast help ik anderen bij het opstellen en verbeteren van hun projectplannen.

 

Poëzie op maat

Ook het schrijven en het performen lopen weleens door elkaar. Met enige regelmaat ga ik met mijn typemachine naar een evenement om daar gedichten te schrijven voor de bezoekers. Ik stel ze dan een aantal vragen en schrijf aan de hand daarvan een gedicht, een bezigheid waar ik veel plezier aan beleef.

 

Foto: © Theo Huijgens

Foto: © Theo Huijgens