Profiel

Ik maak theater: ik schrijf, regisseer en speel. Vaak samen met anderen, soms alleen. Genre- en disciplinegrenzen sneuvelen daarbij maar al te vaak; ik houd van experimenteren en ben niet bang om publiek te vermaken óf te confronteren. Mijn werk, hoe abstract ook, heeft altijd een sterke connectie met de maatschappij.

Daarnaast help ik anderen wanneer zij theater maken. Ik organiseer en produceer festivals, podia en voorstellingen. Daarbij werk ik samen met particulieren, organisaties en bedrijven. Ik denk mee, ondersteun en neem werk uit handen. Dat kan strategisch of conceptueel zijn, maar ook heel concreet.

 

Visie

Het podium is een magische plek. Dat kan een letterlijk podium zijn, met alles erop en eraan, maar ook een figuurlijk podium, een plek om je werk (of jezelf) te laten zien. De mens op het podium is een constante factor en een doorlopend thema in mijn werk.

Dat werk beperkt zich niet tot theater op het podium. Lang heb ik rondgelopen met het idee dat ik, naast theatermaker, ook dichter was. Ik wist niet zo goed wat ik met mijn poëzie aanmoest binnen de heersende conventies. Pas toen ik bedacht dat poëzie net zo goed theater is, kreeg ze vleugels. Ik realiseerde me dat genres en disciplines niet aan mij besteed zijn: Ook als ik met een bus vol podiumdichters het taalgebied doorkruis, maak ik theater.

In die zin is ‘truth is stranger than fiction’ een prachtig motto. Alles dat, door mijn toedoen, om mij heen gebeurt heeft een zekere theatrale waarde en is daarmee een verlengstuk van mijn werk. Ik help de mensen om mij heen om hun eigen podium te bouwen; bijvoorbeeld door ze te regisseren, een website voor ze te bouwen, hun boek te redigeren, te helpen bij het schrijven van projectplannen of repetities bij te wonen en feedback te geven.

Dat is het ultieme sociale theater; een podium voor mensen en hun talenten.

 

Testimonials

Wat opdrachtgevers en samenwerkingspartners over mij zeggen:

Irene Siekman kwam bij Creatief Schrijven aan boord voor de organisatie van het Europees Kampioenschap Poetry Slam. Ze werkte zich snel in en ging bijzonder planmatig te werk om op een efficiënte manier tot een bijzonder mooi resultaat te komen.
Irene is betrokken en gedreven, werkt zelfstandig en zet graag de puntjes op de i. Ze communiceert vlot en haar social media skills hebben zeker  geholpen om het EK meer uitstraling te geven. Irene was voor dit project echt de geknipte projectmanager.

An Leenders – Directeur bij Creatief Schrijven

 

Als participatiemakelaar werkte ik graag met Irene samen. Of het nu gaat om poëzie/taalbevordering, theater/eigen grenzen verleggen of een actie om met behulp van kunst en cultuur een wijkcentrum open te houden? Niets is Irene te gek als dat maakt dat iedereen mee kan doen en kan genieten van een flinke portie schoonheid!

Janneke van der Meulen – Opbouwwerker bij DOCK

 

Ik ben elke keer verbluft als ik het engelengeduld zie waar Irene over beschikt. Dat geduld zorgt tegelijk ook voor een rust en een kalmte waardoor elke speler – ervaren, onervaren, extravert of juist introvert – goed tot z’n recht komt. Articulatie kan beter? Gaan we aan werken! Onzeker? Geen punt, we maken de rol zo groot of zo klein als je zelf wil. Maar: als er gewerkt moet worden wordt er gewerkt, en hard ook.

Maarten van Krimpen – Regie-assistent bij Werklicht

 

Zeer interessante, leuke en leerzame lessen gehad van Irene. Ze is in staat om de toneelkunst toepasbaar te maken en daarmee mensen te helpen om (nog) beter over te komen. Een hele goede manier voor mensen uit het bedrijfsleven om op een hele andere manier te werken aan hun presentatie door middel van toneeloefeningen. Een aanrader voor iedereen die wil werken aan hoe hij of zij overkomt.

Martijn Derks – Supply Director bij Mars