Vanuit een grondig begrip van chaos, kan ik goed structureren – één van de vele voordelen van een creatieve geest.

 

Foto: © JPvanR Photography and More

Met Monique Verelst en Philip Meersman. Foto: © JPvanR Photography and More

 

Vroeger

Mijn studentenvereniging was één grote speeltuin. Het was gemakkelijk om dingen te organiseren omdat er al een locatie was en altijd wel mensen die wilden helpen of komen kijken. We hadden een krantje waar je een aankondiging in kon zetten en zo had je zomaar een evenement.

 

Uit die tijd:

  • 4,5 kilometer haasje-over-springen (met 15 mensen). Inclusief prijsvraag waarbij je kon raden hoe lang het zou duren.
  • Cleopatra Dicht (24 uur poëzie, met voordrachten, workshops, films en open mics)
  • Diverse flashmobs

 

Haasje-over-springen. Foto: © Cleoptra A.S.G.

Haasje-over-springen. Foto: © Cleoptra A.S.G.

 

Iets minder lang geleden

De theateropleiding die ik na mijn studie volgde, bracht nieuwe mogelijkheden op dat gebied. Een aantal studiegenoten had een leegstaand bedrijfspand in bruikleen gekregen van de woningstichting. Ik sloot me aan. We knapten het pand op en begonnen, naast onze theaterrepetities, van alles te organiseren. Vijf jaar later, toen het pand gesloopt werd, waren we een sociaal-culturele stichting geworden. Ik was inmiddels als enige overgebleven en had een team van vijftien vrijwilligers om me heen verzameld. Een deel daarvan heeft de activiteiten op andere locaties voortgezet.

 

Uit die tijd:

  • Seen the suits? Now meet the artists (alternatieve kunstroute met meer dan 100 kunstenaars, tijdens Art Rotterdam. Inclusief door mijzelf gecureerde expositie met Rotterdamse schilders onder de titel Uit de Verf)
  • Een weekend lang in een Mongoolse tent (Yurt) op een plein in Rotterdam-Zuid logeren en activiteiten organiseren voor omwonenden.
  • Het begeleiden en ondersteunen van twee buurtbewoners die met een groepje kinderen wekelijkse videoreportages maakten over zelfgekozen onderwerpen.

 

Het Werklicht-theater. Foto: © Irene Siekman

Het Werklicht-theater. Foto: © Irene Siekman

 

Nu

Natuurlijk was al dat spektakel naast een vaste baan niet echt een houdbare koers. Ik leerde ontzettend veel, maar kon die vaardigheden niet inzetten achter mijn bureau bij het softwarebedrijf waar ik werkte. Ik besloot me volledig te gaan richten op het sociale theater; ik werd zelfstandig ondernemer.

Inmiddels ben ik in te huren als projectleider of ondersteunende kracht. Ik kan als geen ander wilde plannen omzetten in werkbare projectvoorstellen en heb elke fase in het proces zelf doorlopen. Ik zie waar de gaten vallen en communiceer helder en duidelijk.

 

Projecten die ik sinds die tijd heb opgepakt zijn:

  • Poëziebus (een meerdaagse tour voor podiumdichters door Nederland en België – projectleiding, eigen initiatief)
  • European Championships Poetry Slam (een meerdaags evenement waarbij slamdichters uit heel Europa strijden om de titel ‘Europees Kampioen’ – projectleiding, in opdracht van Creatief Schrijven en Stad Leuven)
  • Brussels Poetry Fest (Internationaal poëziefestival – projectondersteuning, in opdracht van be.poetic vzw)

 

Foto: © Dirk Geerdink

Foto: © Dirk Geerdink