Dit jaar speelt Theatergroep Irene & Co voor de tweede keer in Theater Zuidplein. Dat is vast niet voor het laatst, maar helaas wél de laatste keer in de ‘oude’ kleine zaal.

Die is bijzonder, wat hij is rond. Een eigenschap die mooi van pas komt als je een voorstelling maakt over een Koepel. Of eigenlijk ónder een Koepel. Hoe de vormgeving er precies uit komt te zien, kan ik nog niet zeggen, maar we laten ons hier absoluut door inspireren.

Qua beeld ben ik sowieso erg blij met wat er al staat. De spelers zijn prachtig gestyled door Deborah van de Beld en gefotografeerd door Look J. Boden, tegen de vette fotoshop-achtergrond, die grafisch vormgever Ko de Bruin uit zijn toetsenbord schudde.

Wie de stijl herkent, is waarschijnlijk een science-fiction liefhebber: Hij is namelijk geïnspireerd op de posters voor de serie ‘Under The Dome’, naar een kort verhaal van Stephen King.

Ook ons verhaal is daar losjes op geïnspireerd. In ‘Aan de Oppervlakte’ is er alleen geen sprake van bovennatuurlijke verschijnselen én staat de Koepel in kwestie al 42 jaar (ook die referentie is expres) op zijn plek, zonder dat er iemand in of uit kan.

Een prachtige plek voor experimenten met ‘het systeem’. Wat als we letterlijk onder zo’n bubbel zouden leven (of eigenlijk al sinds 1977 geleefd zouden hebben)? Dat is de voornaamste vraag die deze voorstelling onderzoekt.

Die wordt natuurlijk gesteld met de absurde humor die inmiddels het handelsmerk van de groep is geworden. Ik vind het mooi hoe we de balans tussen urgent en humoristisch weer goed hebben getroffen met dit script en kijk erg uit naar hoe die Koepel gaat worden met publiek eronder.

Kaartjes kosten 5 euro en zijn te koop via de website van Theater Zuidplein